Doesburg: 26 januari 2021,
Balans: Mentaal-Fysiek-Mentaal.
Sporten is niet alleen goed voor je fysiek maar ook voor je mentale welzijn. Andersom, zit je mentaal niet lekker in je vel dan heeft dat vaak ook z’n weerslag op je fysieke prestaties. Lichaam en geest horen immers ook bij elkaar.
Sport en bewegen in z’n algemeenheid kan je zelfbewuster maken,
- het geeft je een fitheidsbeleving; je leert je lichaam beter kennen,
- het draagt bij in je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
Zie jij jouw grenzen?
Zeker als je af en toe je grenzen eens op zoekt. Als je eigenlijk geen zin hebt om te sporten en je bent toch gegaan je veel meer energie en voldoening voelt na afloop? Er wordt ook gezegd dat het een mentale uitlaatklep is, even kan alles er uit! En dat is niet voor niets. Fysiek bezig zijn heeft ook heel veel positieve effecten op cognitieve functies.
Hoe ga jij met stress om?
Op momenten dat er ‘iets op het spel’ staat komt het mentale aspect om de hoek kijken. Hoe ga jij nou eigenlijk met stress om? Of is het meer hoe gaat stress om met jouw fysieke gesteldheid? Het mooiste is natuurlijk dat de spanning -onbewust- extra bijdraagt aan je prestatie. Onbevangen, alles gaat vanzelf, een soort flow! Wanneer stress de negatieve overhand krijgt zie je dit direct in prestaties terug. Niet alleen in de sport, maar ook in andere situaties zoals werk of studie.
Mentale aspect is zeer belangrijk!
Zelf vind ik het mentale aspect heel erg interessant. Ik geloof ook echt dat de geest wel eens sterker kan zijn dan het lichaam. Bij schaatswedstrijden presteerde ik juist op de momenten dat het ergens om ging vaak beter. Spanning geeft mij energie en wordt extra alert. Ook ik ken de negatieve gedachtes op momenten dat het er op aan komt. Alleen, hoe ga je er mee om? Als je weet dat het mentale aspect invloed kan hebben op de fysieke prestatie dan kan dit dus ook een positief effect zijn. Net als het fysiek is ook het mentale aspect trainbaar.
Het begint bij bewustwording.
Kortom, zoek de balans op!
Groeten,