Doesburg: 1 september 2020,

Blessures vermijden...

Blessures, daar zit je niet op te wachten!
Als je weet hoe de meeste blessure ontstaan dan weet je eigenlijk ook al hoe je ze kunt voorkomen.

Maar wanneer ben je het meest kwetsbaar?
Een ongetraind iemand die start met trainen is gevoeliger voor blessures dan een getraind iemand.


   Drie tips:
  • doseer en maak een planning
  • Let op je arbeid-rustverhouding
  • Zorg voor jezelf

Bouw je training(en) op in omvang en in intensiteit. Doseer en maak een goede tijdsplanning. Stel je daarbij realistische, haalbare doelen. En als je dit lastig vindt, zorg dan dat je een professional raadpleegt.
Eenzijdig trainen zorgt er niet alleen voor dat je op hetzelfde niveau blijft hangen, maar het werkt ook blessures in de hand. En ja, daar hebben we ze weer, de CLUKS. Zorg er dus voor dat je je lichaam verschillende prikkels geeft op verschillende aspecten.

Een goede opbouw en aanpak bepalen je getraindheid
Een goed getraind iemand heeft minder last van blessures. Uiteraard is de ene sport is veel blessuregevoeliger dan de andere. De combinatie van lichaamsbouw en type sport kan ook meer risico betekenen. Ook goed getrainde sporters hebben weleens last van blessures en sommigen zijn er meer of minder gevoelig voor. Dit geeft al aan dat er ook nog andere oorzaken (mogelijk) zijn. Het zal ongetwijfeld met genetica te maken hebben. Dat is echter niet te beïnvloeden en daarom laat ik het hier buiten beschouwing.

Belasting en belastbaarheid, de arbeid – rust verhouding
Hoe zien jouw (train)dagen er uit? Die van een topsporter zijn heel anders dan van iemand die een fulltime baan heeft. Als jij de hele dag druk bent en op het nippertje je training haalt, ben je juist op dat moment gevoeliger voor blessures. Pas dus daarom ook je training aan op hoe je op dat moment in je vel zit.

Meer trainen is ook meer rusten en je (laten) verzorgen
Hoe meer je van jezelf vraagt hoe beter je voor jezelf moet zorgen! Een goede sportmassage is echt een aanrader om zo een bijdrage te leveren aan het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en om je spieren weer soepel te maken. Zelf maak ik daarnaast nog gebruik van een foamroller en een massagestick. Ook goede voeding is daarbij erg belangrijk. In voeding zitten je bouwstenen, daar haal je je energie uit, zorgt voor herstel, en het helpt je immuunsysteem (dat laatste doet sporten ook).

Dan hebben we nog wat externe factoren die wel beïnvloedbaar zijn...
Zorg voor goed trainingsmateriaal. Kleding is heel leuk en moet vooral lekker zitten om in te bewegen maar is niet het meest essentieel. Tenzij je het WK tijdrijden gaat rijden natuurlijk

Fit = Fun, voorkom blessures!

Groeten,